TCA leden beklimmen met Spie de Pyreneeën!

Rudi Boidin, september 2015

spie01
Afgelopen september 2015 is het Spie Controlec Cycling team weer op pad gegaan voor hun jaarlijkse fietsuitdaging. Deze ooit vrij spontaan samengestelde groep fietser bestaat naast Spie collega’s ook uit zorgvuldig uitgekozen vrienden en familieleden, waar onder ook drie TCA leden, namelijk Ludo de Kok en Rini en Rudi Boidin.
Na de twee keer de Alpen, de Mont Ventoux en de Stelvio, werd dit jaar gekozen voor de Pyreneeën.
Als standplaats werd gekozen voor het Hotel Au Primerose te Argelès Gazost (http://www.au-primerose-hotel.com). Dit hotel is centraal gelegen in de buurt van diverse bekendere cols en uitermate goed uitgerust voor fietsgroepen en doet zijn naam zeker eer aan!!
spie02
Na een lange nachtelijke autorit kwamen we hier aan op de woensdagochtend 16 september. Om de beentjes wat los te rijden werd er na een stevige lunch en een korte rustpauze aangezet voor een eerste verkenning van de omgeving. Na een rustige ritje van ong. 60 km die ons voerde over de Col de Lingous (575m) en de Col de Croix Blanche (820m) werd er nog even gestopt in Lourdes. Deze overbekende katholieke bedevaartsplaats voldoet volledig aan de verwachtingen die je er van hebt en we vertrouwden erop dat met dit bezoek onze komende ritten goed gezegend zouden zijn.
spie03
De volgende ochtend maakten we ons op voor de eerste echte bergrit. Onmiddellijk vanuit vertrek uit Argeles-Gazost gaat het bergop richting de Col du Soulor (1474m). Van deze zijde is dit een zeer gelijkmatige beklimming van ong. 11 km lang en een stijgingspercentages tot max. 10%.
spie04
Als je top van deze col bereikt zie je de weg lopen richting de Aubisque die na een relatief korte afdaling, van 2 km, ons tot een hoogte brengt van 1709 m.
Een maal op deze top aangekomen is het tijd voor een stevige lunch en kunnen we ons voorbereiden op het tweede deel van de rit.
Na de afdaling en de korte klim weer aangekomen op de Soulor daalden we af naar vallei tot in het dorpje Ferrieres dat aan de voet van de Col des Spandelles (1378m) ligt. Deze beklimming is vanaf deze kant wat minder gedocumenteerd zodat niemand een idee had welke lengte en stijgingspercentages we konden verwachten. Achteraf misschien beter want een afstand van 10 km en bijna geen stijgingspercentages onder de 10% blijkt dit eerder een kuitenbreker i.p.v. een kuitenbijter.spie05
Eenmaal terug in het hotel kwamen we tot de conclusie dat de zegeningen van Lourdes niet aan ons besteed waren. Een kapotte spaak, een gebroken ketting en een lekke band gaven deze rit extra kleur. Toch al met al een mooie dag, prachtige natuur met schitterende vergezichten en onderweg veel verschillend soorten loslopend vee.
spie06
Op onze laatste dag hadden we gekozen om de een rondrit van 100 km te rijden met halverwege de top van de Col du Tourmalet (2115m). Deze is gekend als de meest beklommen Col van de Tour de France. We doen de beklimming vanaf de oostzijde. De eerste kilometers, naar de voet van de klim in het dorpje Luz Saint Sauveur, voert door het dal tussen de steile bergwanden langs de rivier Gave de Pau. De klim is zoals vaker bij de bekendere cols met vele borden uitgerust die de afstand en komende stijgingspercentages aangeven. Een handige hulp maar voor sommigen ook met deprimerende informatie. Onderweg kun je in elk geval genieten van weer fantastische uitzichten en kuddes met schapen en zelfs lama’s op en langs de weg en het gegeven dat deze ervaringen steeds mooier met elke overwonnen hoogte maakt het tot een fantastische belevenis.spie07spie08
Eenmaal boven gekomen is het weer tijd voor de gebruikelijk foto’s en een verdiende lunch. Voor degenen die ooit deze klim willen doen raden we wel aan om de lunch wat verderop te nuttigen aangezien de eetgelegenheid op de top op z’n zachts gezegd geen aanbeveling verdient.
Hiermee was weer een eind gekomen aan onze fietsuitstap maar niet voordat we onze prestaties gevierd hadden op ons inmiddels beruchte bonte avond met deze keer een zeer gewaardeerde bijdrage van onze Ludo. Details van dit onderdeel worden volgens afspraak echter niet prijs gegeven.
Al met al weer een fantastische tijd beleefd en natuurlijk zal er volgend jaar weer een nieuwe uitdaging worden gevonden.

Scroll naar top