Ronde van Aardenburg

Sinds een lange tijd was er weer een kermiskoers te zien in de kikkerstad Aardenburg. Op zondag 19 juni werd de Ronde van Aardenburg gereden. Deze wielerwedstrijd was onder de vlag van Trimbelangen Midden Zeeland. (TMZ) Op deze zonnige zondagmiddag zaten de terrassen bij de plaatselijke horeca vol en stonden er in totaal zo’n 100 coureurs, in verschillende categorieën, aan de start voor de plaatselijke ronde van zo’n 5,3km.

Van Trimclub Aardenburg waren er 5 leden actief in drie van de vier categorieën. Joerec (amateurs) en Jelle (SP) hadden al enige ervaring in het rijden van dit soort koersen. Voor Rini, Dennis en Giovannie was dit de eerste kennismaking met wedstrijdkoers. Rini heeft wel al deelgenomen aan de 24 uur van Oostburg en heeft ook twee maal deelgenomen aan de triatlon. Dennis die ook de 24 uur van Oostburg heeft gereden doet ook nog schaats – en skeelerwedstrijden. Maar dit bleek toch wat anders te zijn.

De D categorie trapte de kermiskoers af (geen deelnemers TC aardenburg) en een minuut later mochten Rini, Jelle en Giovannie aanzetten in de SP categorie (beginners). Deze categorie ging van start en dat het geen toertocht was, werd direct duidelijk. Vanaf de start was het vol gas over de klinkers, de kaai opdraaien en we vlogen richting Eede. Rini keek op zijn kilometerteller en die gaf al 50 km/u aan en Giovannie zijn hart zat al in zijn keel. Ze dachten ‘gaan wij dit volhouden 5 ronden?’  Bij de eerste ontsnappingspogingen raakte niemand weg in de eerste ronde, Rini probeerde wel en draaide als eerste de weststraat in richting de finish, maar zat binnen no-time weer achteraan in het peloton. Het was voor zowel Rini als Giovannie aanklampen in de staart van het peloton en zorgen dat er geen gat viel. Met de wind die er stond was dat gevaarlijk. In ronde 3, net voordat we Aardenburg binnen kwamen gereden zette Giovannie een aanval op en was weg met Aaron en Rudy, maar helaas voor Giovannie liepen de benen ‘vol’.  In de vierde ronde zat de deur op slot en niemand geraakte weg en de koploper Aaron pakte een ruime voorsprong en iedere aanval werd direct afgeslagen door de ploeggenoten van de koploper. De laatste ronde, koploper weg en het was duidelijk dat die vooruit zou blijven. Er werd wel geprobeerd maar alles bleef bij elkaar en het was sprinten voor plek 2 en 3. Naar de eindstreep lag het tempo hoog en de renners vliegen je om de oren voor, achter links en rechts. Rini draaide de weststraat als eerste in van het peloton maar voor een goede sprint was de pijp leeg. Rini eindigde op een 11e plaats en Giovannie op een 13e plaats.

In de categorie A 40+ waar Dennis Doens TC Aardenburg vertegenwoordigde was de start om 15.30. De start was hectisch en dat er niemand viel in de eerste paar bochten was een raadsel. Met het afdraaien richting Staelens zat de wind op kop en het peloton werd op een lint getrokken en er werd van links naar rechts over de weg geslingerd om iedereen in de wind te zetten. Dan de afslag terug richting Aardenburg kwam de wind van opzij en hier werd alles op de kant gezet en er vielen iedere keer gaten in het peloton. Bij terugkomst in Aardenburg werd er goed gebruik gemaakt van de verkeersheuvels. Er werd recht op afgereden om op het laatste moment naar links of rechts uit te wijken en je weet dat ze er liggen maar iedere keer opnieuw was het een verrassing. Seingever Albert Galle heeft nog nooit zo hard gefloten. Eenmaal de weststraat in werd er weer vol opgetrokken en gesprint voor de premies en dan weer vol in de ankers om niet uit de bocht te vliegen bij de klinkers en ergen in een kermis attractie terecht te komen. Het vervolg van de wedstrijd was hard en het viel hier maar enkele keren stil. Renners die konden wegrijden werden direct teruggepakt of konden maar net voor het peloton uitblijven. Dennis kon zich goed handhaven in het peloton en reed zelfs enkele gaten dicht. Bij het ingaan van de laatste ronde waren er 6 koplopers die een kleine voorsprong hadden op het peloton. Dennis reed nog een stukje weg van het peloton zonder dat dit de bedoeling was, maar hield hierna de benen stil. Hij zou dit niet volhouden dacht hij. Bij het binnen rijden van Aardenburg bleek hij te veel inspanningen gedaan te hebben om een goede sprint te rijden. Zoals hij zelf zij te veel met krachten gesmeten en een gebrek aan wedstrijd ervaring. Met een 16e plaats van de 35 renners, mag hij met een tevreden gevoel terug kijken naar zijn eerste koers. Er werd in dit peloton hard gereden met een gemiddelde van 42.5 km/u.

Het was eens wat anders dan de zondagochtend een toertocht met de trimclub. Het smaakt naar meer voor alle 3 de heren. Word vervolgd!